Een veranderende samenleving

De meer traditionele instituties hebben moeite het tempo van verandering te volgen. Niet alleen omdat deze ontwikkelingen vanzelfsprekend impact hebben op deze organisaties, maar ook hun positie hierdoor verandert. Niet dat hun relevantie vermindert of verdwijnt.  Sterker, sommige maatschappelijke uitdagingen nemen juist toe en dat maakt het succes van bedrijven, sociale ondernemingen en maatschappelijke organisaties van groter belangrijk voor de samenleving.

Je kunt stellen dat hun aanpassingsvermogen op de proef wordt gesteld: de economie verandert, transparantie neemt toe, bedrijven komen sneller op en burgers verlangen meer en nemen meer het heft in eigen handen. Kortom, een uitdagende tijd!
Geen enkele organisatie is immuun voor haar omgeving. Dus als de dynamiek toeneemt, worden organisaties vatbaarder. Daarop adequaat reageren, is cruciaal. Wat komt er allemaal op u af:

  • Andere verhoudingen tussen burgers, bedrijven en de overheid. Consumenten worden plotseling ook producenten (bv in zorg en energie), bedrijven richten zich op maatschappelijke vraagstukken en de overheid herdefinieert haar eigen grenzen.
  • Markten veranderen (o.a. door technologie), doelgroepen veranderen (o.a. door vergrijzing), voorkeuren veranderen (o.a. door socio-culturele ontwikkelingen), het verdienpotentieel van Nederland verandert (o.a. de opkomende economieën).
  • Organisaties werken steeds meer in een glazen doos. Transparantie die zorgt dat iedereen weet wat je doet en vindt. En dat heeft impact!
  • Van organisaties wordt in toenemende mate verlangd dat ze maatschappelijke meerwaarde hebben en duurzaam zijn. Van pluspunt naar noodzaak. Hoe dit te doen?
  • De prestaties van organisaties worden steeds meer bepaald door hoe alle stakeholders hen beoordelen. Hoe weet je wat ze belangrijk vinden en hoe versterk je het contact?